Progesteron steal

Progesteron is de ‘chiller’ onder onze hormonen, welke kalmte en rust stimuleert. Dit steroïde hormoon wordt gemaakt uit cholesterol en is voornamelijk actief in de tweede helft van de menstruatie cyclus. Andere hormonen die worden gemaakt uit cholesterol zijn oestrogeen, testosteron, DHEA en cortisol. Progesteron wordt voor 95% aangemaakt door de eierstokken en voor 5% door de bijnieren.

De functies van progesteron:

  • zorgt voor een goede zwangerschap

  • maakt rustig

  • verbeterd de slaapkwaliteit

‘Progesteron steal’
De zogenoemde ‘progesteron steal’ komt voor bij (chronische) stress. Dit omdat cortisol een voorloper is van progesteron. Het stress systeem heeft altijd voorrang ten opzichte van de geslachtshormonen, omdat ‘overleven’ nou eenmaal belangrijker is dan voortplanten. Het probleem is dat ‘overleven’ tegenwoordig hetzelfde is als een appje van je baas op je vrije dag.

Hierdoor is er minder progesteron over voor de cyclus en kan er oestrogeendominantie ontstaan. Dit uit zich in PMS klachten, een onregelmatige cyclus en zware menstruaties.

Daarnaast zijn er co-factoren nodig zoals foliumzuur (B9, of B11), vitamine C en vitamine B5, waardoor tekorten kunnen ontstaan bij chronische stress.

Schildklier
Ook heeft dit betrekking op de schildklier. De schildklier is nodig om cholesterol om te zetten in progesteron en daarbij dus ook in cortisol. Progesteron zorgt er weer voor dat schildklierhormonen worden omgezet naar actieve vormen (T4 naar T3). Wanneer er een tekort is aan progesteron door teveel stress, neemt deze functie ook af, wat zich kan uiten in vermoeidheid en koude handen en voeten.

Fake it
Alsof dat nog niet genoeg is, kan cortisol ook de binding aangaan met progesteronreceptoren. De twee hormonen lijken namelijk veel op elkaar en de receptoren nemen beide aan. Hierdoor kan het bij een hormonale test lijken alsof er genoeg progesteron wordt aangemaakt, terwijl dat daadwerkelijk een overschot aan cortisol is.

Hoe houd je dit in balans?
Stress is een grote boosdoener van vele klachten, zoals vermoeidheid, een onregelmatige cyclus en andere ziekte beelden. Daarom is het belangrijk om aan stress vermindering te doen, vaker vrij te nemen, te kiezen voor jezelf, leuke dingen te ondernemen, dingen doen waar je blij van wordt, lief te zijn tegen jezelf en uit te rusten.

Ga op zoek naar dingen waarbij jij je rustig voelt en mocht je dit lastig vinden zoek dan hulp hierbij. Voorkom een burn out en kom tot jezelf :)

Vorige
Vorige

Natuurlijk support bij seizoensallergieën

Volgende
Volgende

Vasten volgens je cyclus