Vasten volgens je cyclus

Ik ben zeker fan van vasten, maar hoe zit dat eigenlijk bij ons vrouwen? Het is nogal een complex plaatje wat hormonen betreft, dus wanneer is het een goede timing om te doen aan vasten, en wanneer vooral niet?

Vasten is een goede manier om toxische stoffen te laten verbranden voor energie ipv de voeding te gebruiken als energie. Op deze manier maakt je lichaam zichzelf schoon en zal je meer energie ervaren (in het begin ga je even slecht maar it’s worth it). Daarnaast zorgt vasten ervoor dat ontstekingen worden hersteld en zal er meer insulinegevoeligheid ontstaan aka minder cravings en vetjes rond de buik. 

Vasten is een stressor voor je lichaam, want voeding is een eerste levensbehoefte. Daarom kan het in sommige gevallen goed zijn om weg te blijven van deze stressor, zoals bij een burn out of na een zwaar ongeluk of operatie.

Wanneer niet vasten
Het is een goed idee om de week voor je menstruatie tijd voor jezelf in te plannen om je goed voor te bereiden op een nieuwe cyclus. Zet sporten op een lager pitje en luister naar je cravings. Je metabolisme versnelt en daarom heb je meer trek. Ga hier lekker in mee en kies vooral voor gezonde voeding en ja lekker chocola hier en daar ook begrijpelijk. Ook goed om de eerste (ongeveer 3 dagen) van je menstruatie nog niet te doen aan vasten.

Tijdens de luteale fase (de fase voor je menstruatie) wordt er minder oestrogeen aangemaakt, wat inhoudt dat je gevoeliger bent voor stress. Daarnaast wordt er meer progesteron aangemaakt, welke door te veel stress verlaagt wordt (progesteron steal door cortisol aanmaak). Daardoor kan je neerslachtigheid ervaren (PMS klachten). Het is dus echt van belang een week voor je menstruatie wat me time in te plannen. 

Ga je lekker met vasten? Bouw dit dan rustig af wanneer de week voor je menstruatie eraan komt. Zo kan je lichaam weer wennen aan het luisteren naar hongergevoel. 

Hoe beginnen met vasten
Wil je beginnen met vasten, doe dit dan een paar dagen na je eerste menstruatie dag. Kies daarnaast voor een goede vast strategie: 

  • 16:8 intermittent fasting methode: 16 uur vasten en eten in een timeframe van 8 uur, bijvoorbeeld eten van 9 tot 3.

  • 14:10 intermittent fasting methode: 14 uur vasten en eten in een timeframe van 8 uur, bijvoorbeeld eten van 8 tot 4.

  • 5:2 methode: 5 dagen normaal eten en vasten op 2 dagen. Dit kan in verschillende vormen. Op de 2 vastdagen eet je ongeveer 25% van je normale totale calorie inname. Zorg er wel voor dat je deze vast dagen niet achter elkaar planned. 

Wanneer je gaat vasten is het niet de bedoeling dat je in de timeframe gaat eten wat los en vast zit. Maak alsnog gezonde keuzes en tuurlijk af en toe cheaten (80/20) regel kan, mocht je gezond zijn. Zorg ervoor dat je wel echt genoeg binnenkrijgt, want vrouwen reageren sterk op calorie tekorten. Afvallen zou niet de nr 1 doel moeten zijn van vasten! Het lichaam heeft voeding nodig om hormonen aan te maken en vooral in de fases voor de menstruatie. 

Het is dus helemaal oké om te doen aan vasten als vrouw, maar let op dat je wel goed in je vel zit en dus niet een week voor of een paar dagen na je menstruatie begint met vasten. Bij chronische stress en burn out wordt vasten afgeraden omdat je meer stress voor het lichaam veroorzaakt. Andere zaken waarbij vasten wordt afgeraden is bij schildklier problemen, zwangerschap, bij chronische ziekten of ouderdom. Mocht je zwanger willen worden raad ik vasten ook af. Raadpleeg altijd een pro (aka me) mocht je willen beginnen met een nieuw dieet zoals vasten, en vooral wanneer je onderliggende klachten hebt. Let ook op dat wanneer je aan de medicatie zit, dat dit soms niet kan op een lege maag!

Vorige
Vorige

Progesteron steal

Volgende
Volgende

Voedingsintolerantie test