Hormonaal disbalans

Hormonaal disbalans kan vervelende bijwerkingen hebben zoals mood swings, vermoeidheid, een opgezette buik, uitblijven van de menstruatie/onregelmatige cyclus, acné en mentale klachten zoals een kort lontje of depressieve gevoelens hebben. Lees in onze blog wat je direct kan doen om je hormonen beter in balans te krijgen.

oorzaken hormonaal disbalans

Hormonaal disbalans kan verschillende oorzaken hebben. Zie hieronder een aantal oorzaken:

1 STRESS

Stress kan je zien als prioriteit nummer 1 van ons lichaam. Wanneer we gestresst zijn (mentaal of fysiek) zullen eerst stress hormonen worden aangemaakt, en worden daar co-factoren voor gebruikt, waardoor er minder overblijven voor andere hormonen, zoals de geslachtshormonen.

4 LEVER ONTGIFTING

Onze lever heeft het druk met vele taken, zoals de ontgifting van ons lichaam. Ook hormonen moeten uitgescheiden worden en wanneer de lever hier geen ruimte meer voor heeft zullen hormonen in het bloed blijven circuleren. Dit kan zich uiten in mood swings en huidproblemen zoals acné.

2 DE PIL/STOPPEN MET DE PIL

De pil zorgt voor een onnatuurlijk cyclus en zorgt daardoor voor een ander hormoon balans dan een natuurlijke cyclus. Wanneer je stopt met de pil (ontpillen), kan je in het begin ook hormonaal disbalans ervaren, omdat je natuurlijke cyclus weer terug in balans moet komen. Dit kan soms lang duren en ondersteuning kan soms nodig zijn.

5 VERKEERDE VOEDING

Verkeerde voeding kan zorgen voor hormonaal disbalans omdat dit zorgt voor stijgingen in de insuline spiegel. Insuline is een hormoon welke helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren. Bij chronische insuline aanmaak raakt het gehele lichaam uit balans en dus ook onze andere hormonen.

3 PCOS

Bij PCOS wordt er meer mannelijk hormoon aangemaakt, wat zorgt voor hormonaal disbalans. Gelukkig zijn er veel manieren om te dealen met PCOS door verandering in voeding en aanvullende supplementen. Zo kan er alsnog een regelmatige menstruatie cyclus ontstaan en worden klachten zoals acné verminderd.

6 UITPUTTING/OVERTRAINEN

Het is goed om te trainen, maar rust is ook een essentieel onderdeel van sporten. Wanneer we overtraind, overwerkt of overprikkeld zijn is het goed om meer rust in te plannen. Altijd ‘aan’ staan zorgt voor de aanmaak van veel cortisol, waardoor er minder aandacht is voor geslachtshormonen.

ready for a change?

ready for a change?

We helpen je graag verder met een persoonlijk behandelplan om van jouw hormonale disbalans en eventueel andere klachten af te komen.