Party aftercare

Heb je dit weekend je best weer gedaan en lig je nu brak op de bank of voel je je al de hele week meh? Dan is het een goed plan om de komende dagen goed voor jezelf te zorgen. Misschien is dit een beetje een taboe onderwerp (of ook weer helemaal niet voor sommigen), maar ik denk dat het goed is enige voorlichting te geven over MDMA omdat het niet niks is om te gebruiken (wel heel leuk).

MDMA heeft veel effect op ons brein en het is nodig om na een heftig avondje wat extra ondersteuning te bieden aan je lichaam. Wat doet MDMA? We weten dat we heel blij worden van MDMA. Dit komt omdat dit spul vooral ons serotonine gehalte verhoogt (naast dopamine en noradrenaline). Serotonine is een neurotransmitter die ons een fijn gevoel geeft over onszelf en de wereld om ons heen, maar serotonine reguleert ook een deel van oa onze slaap, honger en pijn.

Helaas is MDMA een toxische stof en kan het bij veel gebruik schade aanrichten aan de dendrieten in onze hersenen. De dendrieten zorgen voor de connectie tussen verschillende breincellen met neurotransmitters. Het gaat hier dan vooral om de serotonine dendrieten. Door vaak MDMA te gebruiken kan er schade aangericht worden in jouw happy feelings door overstimulatie en toxische stoffen.

BIO LESJE
MDMA bindt zich aan de serotonine receptoren in het brein, met tot gevolg meer aanmaak van serotonine, maar minder heropname (normaal gesproken gaat het stofje weer terug voor later gebruik). Voor ongeveer 5 tot 6 uur wordt serotonine gepompt uit de dendrieten naar de synapsen, waar het de cellen stimuleert en de juiste psychoactieve effecten activeren. Normaal gesproken wordt serotonine terug in de zenuwuiteinden opgezogen, maar op deze manier blijft het als het ware dansen tussen onze hersencellen. Zo ontstaat er een overstimulatie waardoor de serotonine uitgeput raakt. Dit merk je de volgende dagen wel (yay dinsdag dipdag).

Na ongeveer 6 uur wordt de overige serotonine terug gezogen in de zenuwuiteindes en wordt de MDMA meegedragen met de neurotransmitter in de zenuwuiteindes, waar het mogelijk meer schade kan aanbrengen omdat MDMA een toxische, niet lichaamseigen stof is.

MDMA GEBRUIKT, WAT NU?
Hopelijk heb je een fijne space gehad, maar nu is het tijd voor wat rust in da body. Het is natuurlijk het beste om geen MDMA te gebruiken, maar mocht het dit weekend toch raak geweest zijn, kan het geen kwaad om wat kennis te hebben over de aftercare, want je lichaam kan nu wel wat extra nutriënten gebruiken.

uit verschillende studies is gebleken dat het bijnemen van extra vitamine C en alfa liponzuur de schade aan de serotonine dendrieten kan voorkomen of verminderen. Vitamine C en alfa liponzuur werken als antioxidant, wat inhoudt dat toxische stoffen beter uitgeschakeld kunnen worden en jouw immuunsysteem beschermt wordt. Ook helpen deze stoffen bij het detoxificatie systeem van de lever, welke natuurlijk hard werkt om de toxische stoffen uit jouw lichaam te krijgen. Alfa liponzuur kan je ook terugvinden in spinazie en broccoli. Vitamine C zit veel in cantaloupe, broccoli, kiwi, rode kool en paprika.

MDMA put het lichaam uit van de belangrijke mineralen calcium en magnesium. Dat is ook de reden waarom veel mensen mee doen met het NK kaakschaven tijdens hun space. Ook veroorzaakt dit de gespannen spieren. Het is verstandig om magnesium bij te nemen. Ga dan voor magnesiumtauraat (voor de hersenen) en magnesiummalaat (voor het lichaam).

Natuurlijk put MDMA het lichaam ook uit van serotonine, en daarom kan het handig zijn om het aminozuur tryptofaan of HTP-5 bij te slikken. Dit zijn de biochemische voorlopers van serotonine. Kalkoen, banaan, sojabonen, pompoenpitten, tofoe, cacao, amandelen, pinda’s en biergist bevatten relatief veel tryptofaan. Tryptofaan of 5-HTP kan je beter niet bijnemen wanneer je antidepressiva slikt, omdat dit samen teveel serotonine verhogend is. Een veiliger supplement is dan Saffraan, wat de aanmaak van serotonine stimuleert.

Daarnaast heb je een aantal B vitamines nodig om tryptofaan of 5-HTP om te zetten in serotonine dus is het ook goed om een goede multi te nemen.

DON’T DO DRUGS, KIDS!
Het beste is natuurlijk om GEEN MDMA te nemen! Voorkomen is beter dan genezen. Maar ik zie om me heen ook wel dat het gebruikt wordt dus een beetje kennis over wat je in je mond stopt kan geen kwaad. Maar echt lieve mensen denk wel beetje om je lichaam wat betreft alcohol en drugs. Wanneer je het doet, zorg er dan in ieder geval voor dat je extra goed voor je lichaam zorgt en dat je voor een goede after care zorgt met rust, goede voeding en aanvullende supplementen om weer volledig in balans te kunnen komen.

Vorige
Vorige

Heling van de darmen en het verteringssysteem: 5 krachtige kruiden

Volgende
Volgende

HERBAL OATS