Heling van de darmen en het verteringssysteem: 5 krachtige kruiden

Ze noemen onze darmen ook wel ons tweede brein. Emoties die wij meemaken hebben daadwerkelijk invloed op ons verteringssysteem. Zijn we bijvoorbeeld gestresst, zorgt ons lichaam ervoor om ons verteringssysteem ‘on hold’ te zetten, waardoor er meer voorrang komt om te vechten of vluchten. Er bestaat dus een diepe connectie tussen onze emoties en gedachten met ons verteringssysteem.

Al eeuwenlang wordt er in de natuurlijke geneeskunde gebruik gemaakt van verschillende planten en voeding om het verteringssysteem, de darmen maar ook de mentale staat te verbeteren. Daarom speelt voeding zo’n belangrijke rol in de verbetering van onze gezondheid.

Er wordt ook wel gezegd dat bijna alle ziektes beginnen in de darmen, vanwege een disbalans die ontstaat door verkeerde voeding, stress of een andere slechte mentale staat. Elk lichaam is natuurlijk anders, waardoor de 1 wel lang in bepaalde omstandigheden kan blijven verkeren terwijl bij de ander een aandoening ontstaat. Deze verschillen komen onder andere door ons cel-, spier- en verteringsgeheugen, maar ook door onze emotionele geschiedenis. Dit kan doorgaan tot onze grootouders en verder.

Daarom is het goed om te achterhalen wat goed is voor jouw verteringssysteem. Het ene kruid werkt voor de 1 wel en voor de ander niet. Net als met supplementen en bepaalde voeding. Een voedingsintolerantie test kan dan ook nooit kwaad.

Wanneer je supplementen of helende kruiden wilt gebruiken, is het belangrijk om eerst na te gaan of de basis klopt; leef je al gezond? Eet je genoeg groenten en fruit en beweeg je voldoende? Zorg je dat je niet altijd ‘aan’ staat? Slaap je goed? Daarna kan je verder gaan kijken. Vaak zijn ‘simpele’ veranderingen al voldoende om ons verteringssysteem beter te laten werken.

Dus, heb je alles onder controle en ben je helemaal zen, maar wil je meer verbetering van je darmen en verteringssysteem? Dan kan je de volgende kruiden eens proberen.

DE 5 KRUIDEN
MARIADISTEL - MILK THISTLE
Deze cutie is een krachtige antioxidant die de cellen beschermt tegen vrije radicalen, door deze op te ruimen voor ze de schade aan kunnen richten. In de Griekse geneeskunde werd mariadistel gebruikt om de lever en galblaas te behandelen, omdat dit kruid de lever beschermt tegen vrije radicalen.

Historisch gezien werd het zaad van de mariadistel gebruikt als een middel die de galstroom stimuleerde. Het stimuleren van gal zorgt voor een soepele spijsvertering: verbetering van het metabolisme, afbraak en absorptie, samen met het voorkomen van stilstaande gal, wat toxische ophoping in de galblaas en vervolgens de lever betekent.

PAARDENBLOEM - DANDELION LEAF
Deze ongelooflijke genezer kalmeert niet alleen de darm, vermindert ontstekingen en herstelt de lever en galblaas. Het heeft nog veel meer genezende functies waar de meeste mensen niets van weten. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de rijke antioxidanten-samenstelling schade door vrije radicalen aan cellen en DNA voorkomt, waardoor het verouderingsproces in onze cellen wordt vertraagd.

Het is rijk aan vitamine C en vitamine A als bètacaroteen en verhoogt de productie van superoxide dismutase door de lever. Het vermogen om kanker te bestrijden is niet een lichtvaardige claim, maar paardebloem lijkt veelbelovend te zijn in studie na studie na studie. Paardebloem kan de groei van kanker vertragen en voorkomen dat het zich verspreidt.

De bladeren zijn bijzonder rijk aan antioxidanten en fytonutriënten die kanker bestrijden. Deze dierbare plant verhoogt ook de galproductie en vermindert ontstekingen om te helpen bij galblaasproblemen en blokkades.

MANGOSTEEN
De kankerbestrijdende, hartverhogende kracht van mangosteen is slechts een van de paar andere eigenschappen die het heeft als zijn bekende spijsverteringsgenezende krachten.

In een onderzoek volgden onderzoekers de farmacologische activiteit van twee xanthonen in mangosteen, alfa-mangostine en gamma-mangostine, en toonden aan dat ze "serotonerge receptorblokkerende capaciteit" hadden. Klinische ervaring wijst uit dat aandoeningen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) gunstig kunnen worden beïnvloed wanneer serotonine wordt geblokkeerd in het maagdarmkanaal, waar het uitgebreid wordt aangetroffen.

De vele voordelen die deze dierbare vrucht biedt, worden ondersteund door tientallen jaren ervaring in de traditionele Aziatische volksgeneeskunde, waar de vrucht op grote schaal wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan aandoeningen in het maag-darmstelsel te behandelen.

Talrijke onderzoeken hebben ook aangetoond dat gamma-mangostine de productie van het COX-2-enzym, dat voorafgaat aan en leidt tot ontsteking, dramatisch vertraagt. Onderzoekswetenschappers suggereerden ook dat de ontstekingsremmende effecten van gamma-mangostine op hersencellen mogelijk kunnen helpen bij ontstekingsaandoeningen van de hersenen zoals de ziekte van Alzheimer.

BITTERHOUT - QUASSIA
In het Amazone-regenwoud wordt quassia, ook wel amargo genoemd, al eeuwenlang gebruikt als een bitter hulpmiddel bij de spijsvertering. Het wordt ook in heel Zuid-Amerika gebruikt als een tribale remedie tegen zwakte, spijsverteringsproblemen, koorts, lever-galblaasproblemen, als een natuurlijk insecticide (voor planten en mensen!) en in de volksmond ook gebruikt voor virale en parasitaire ziekten zoals malaria.

In modernere kruidengeneeskunde wordt quassia gebruikt als een bitter tonicum voor de maag, het stimuleert de stofwisseling, verhoogt de galstroom en reinigt het bloed van toxiciteit. Velen hebben het effectief gebruikt om het bloed te zuiveren van een geschiedenis van farmaceutische medicijnen en algemene giftige opbouw in de lever.

ARTISJOK BLAD - ARTICHOKE LEAF
Als een van de sterkste kruiden voor de spijsvertering stimuleert artisjok blad de galstroom, wat je inmiddels wel een verademing geeft omdat dit bijdraagt ​​aan een betere spijsvertering.

Dit spijsverteringskruid versterkt ook de lever- en nierfunctie. Artisjok heeft veel voordelen, maar het belangrijkste ingrediënt is cynarine. Hoge concentraties cynarine worden aangetroffen in de bladeren en kunnen worden gebruikt om de eetlust te verbeteren, vanwege de toename van de galproductie en de spijsvertering.

De bladeren worden vaak gebruikt om gas en een opgeblazen gevoel te verlichten. Hun bitterheid heeft een stimulerend effect op de lever en ook een verkoelende werking. Als een klassiek kruid voor de spijsvertering dat nu door westerse artsen wordt gebruikt, lijkt artisjok de symptomen van het prikkelbare darm syndroom (PDS) te verlichten, waardoor misselijkheid, een opgeblazen gevoel, constipatie en pijn door gas worden verbeterd. Onderzoek heeft aangetoond dat spijsverteringskruiden zoals artisjok en de hierboven genoemde kruiden die worden gebruikt om een ​​gezond spijsverteringsstelsel te helpen behouden, ook kunnen helpen om het cholesterol op een normaal niveau te houden.

Vorige
Vorige

Huidproblemen: 5 natuurlijke producten

Volgende
Volgende

Party aftercare