Huidproblemen: 5 natuurlijke producten

De huid is een weerspiegeling van jouw gezondheid van binnenuit. Het is daarom goed om bij een slechte huid na te gaan of je voedingspatroon optimaal is en om eventuele voedingsintoleranties op te sporen. Ook kan een slechte huid liggen aan talloze andere problemen die van binnenuit ontstaan zoals een lekkende darm, een overgroei van schimmels in de darmen, een hormonaal disbalans of een niet goed werkend detoxificatiesysteem van de lever.

Het kan zo zijn dat het herstel van deze systemen, na het volgen van de juiste therapie, wat tijd in beslag neemt, maar om je huid alvast een handje op weg te helpen kan je gebruik maken van een aantal natuurlijke producten. Wordt je huid (en je portemonnee) ook een stuk blijer van dan producten met onnatuurlijke stoffen. Waarschijnlijk heb je een aantal producten al in de keuken staan! Probeer hierbij wel altijd voor biologische en ongeraffineerde producten te gaan.

SHEA BUTTER
Shea Butter wordt gewonnen uit uit de noten van de Shea Tree Vitellaria paradoxa. Deze bomen groeien in West-Afrika, waarbij gevallen vruchten in de zon worden gelegd om te drogen. Een puur product dat rechtstreeks uit de natuur komt.

Shea Butter hydrateert, beschermt én stimuleert de celvernieuwing van je huid. Verder is het rijk aan vitamine A en E. Shea Butter kan effectief helpen bij een droge huid, rimpeltjes, zwangerschapsstriae, donkere vlekken, littekens, kloofjes en ondersteunt sterk het herstellend vermogen van je huid.

Vitamine A en E zijn nodig voor een gezonde huid en gezonde slijmvliezen. Veel mensen met acne hebben een tekort aan vitamine A en daarom kan Shea Butter een goede uitkomst bieden.

HENNEPZAAD OLIE
Hennepzaad olie, ook wel hennepolie, wordt koud geperst en is vaak ongeraffineerd. Hennepolie bevat geen THC en CBD, dus je zal er psychisch gezien niks van merken, maar je huid wordt er zeker een stuk rustiger door. Deze olie bevat namelijk een hele hoop vitaminen en hydrateerd de huid enorm.

Je zal denken dat hennepzaad olie je huid vetter maakt, maar juist deze olie reguleert de talgaanmaak. Daarom is deze olie geschikt voor elke huid type. Maar ook een droge huid kan er ook voor zorgen dat te veel olie geproduceerd wordt door de huid, wat op zijn beurt acne kan stimuleren. Hennepolie kan een droge huid voorkomen zonder de poriën te verstoppen. Dit helpt acne te verminderen die wordt veroorzaakt door overtollig vet.

Hennepolie is rijk gamma-linolzuur (GLA), een omega 6 vetzuur, wat een ontstekingremmend effect heeft op de huid, waarbij nieuwe celvorming van de huid gestimuleerd wordt. Ook bevat hennepolie een hoge dosis vitamine C, wat goed is als antioxidant voor de huid en het stimuleren van collageen.

HAVER
Heerlijk als ontbijt, maar ook nog eens goed voor de huid. Haver bevat een hoge concentratie vitamine E, wat ontstekingen verminderd en anti-aging werkt. Haver kan ingezet worden bij een jeukende en geïrriteerde huid, zoals bij eczeem en psoriasis.

Haver bevat flavonoïden, welke beschermen tegen gifstoffen en chemicalien van buitenaf. Daarnaast bevat haver een unieke ontstekingsremmende verbinding genaamd avenanthramide, welke vooral een rol speelt in een goede huidgenezing.

Een goede pH balans van de huid is ook erg belangrijk, waarbij een gezonde huid de pH van 5 heeft. Door disbalans zoals stress en chemicaliën kan irritatie ontstaan. Dat is waar haver om de hoek komt kijken. Het is een pH-buffer, wat betekent dat het helpt om de ideale pH van je huid te behouden. Dit maakt havermout tot een bijzonder nuttig huidverzorgingsingrediënt voor mensen met een gestreste of geïrriteerde huid.

Hoe gebruik je haver als huidproduct? Je kan het laten weken in een bad, maar het maken van een huidmasker is ook heel makkelijk! Mix water en havermout en laat 15 tot 30 minuten op de huid intrekken. Of meng havermout meel met bijvoorbeeld hennepolie of kokosolie en creëer je eigen crème.

GROENE THEE
Groene thee wordt gemaakt van de licht gestoomde verse bladeren van de Camellia sinensis-plant, wat in sommige delen van de wereld al jaren wordt gebruikt als medicijn. Zo ook voor de huid!

Groene thee bevat polyfenolen en zes verschillende soorten catechines, waarbij epigallocatechinegallaat (EGCG) en epicatechinegallaat (ECG) de meest antioxidante eigenschappen hebben. Antioxidanten zijn moleculen die het vermogen hebben om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden. Vrije radicalen zijn verbindingen die schaden kunnen aanrichten als hun niveaus te hoog worden. Ze kunnen celbeschadiging veroorzaken en zijn in verband gebracht met vele ziekten, waaronder (huid)kanker.

Groene thee bevat een hoge concentratie aan vitamine B2, welk helpt tegen het jong houden van de huid. Dit omdat vitamine B2 helpt bij de aanmaak van collageen.

Ook werkt groene thee ontstekingsremmend, vanwege de hoge concentratie aan polyfenolen en kan daarom hulp bieden bij de behandeling van psoriasis, dermatitis en rosacea, maar ook bij vebranding door de zon.

De antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen in groene thee kunnen het een effectieve behandeling maken voor acne en een vette huid. Volgens onderzoek helpen de polyfenolen in groene thee bij het in balans brengen van de talgafscheiding, wat acne kan verminderen.

Je kan zelf heel makkelijk een groene thee masker/olie/zalf maken! Hierbij kan je matcha gebruike, wat gemaakt wordt van groene thee bladeren.

Bij een vette tot normale huid: meng een theelepel matcha met een klein beetje aloe vera gel. Laat 15 tot 20 minuten intrekken.

Bij een droge huid: mix 1/2 theelepels matcha met een halve theelepen kokosvet. Laat ook 15 tot 20 minuten intrekken.

KOKOSOLIE
Wanneer het gaat om het doden van slechte bacteriën en schimmels op de huid, staat kokosolie op nummer 1. De middellange vetzuren in kokosolie hebben antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen beschermen tegen schadelijke micro-organismen.

Dit is vooral belangrijk voor de gezondheid van de huid, aangezien veel soorten huidinfecties, waaronder acne, cellulitis, folliculitis en voetschimmel, worden veroorzaakt door bacteriën of schimmels. Door kokosolie rechtstreeks op de huid aan te brengen, kan de groei van deze micro-organismen worden voorkomen. Dit komt door het laurinezuurgehalte, wat schadelijke micro-organismen kan bestrijden.

Ook bevat kokosolie veel antioxidanten en werkt het ontstekingsremmend. Daarom kan kokosolie helpen bij acne. Studies hebben aangetoond dat laurinezuur, dat verantwoordelijk is voor bijna de helft van de vetzuren in kokosolie, de bacteriestam die verband houdt met acne doodt. Ook bevat deze olie caprinezuur, waarbij ook is aangetoond dat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.

Vorige
Vorige

Voedingsintolerantie test

Volgende
Volgende

Heling van de darmen en het verteringssysteem: 5 krachtige kruiden