Hormonaal disbalans

Tegenwoordig hebben steeds meer mensen last van hormonaal disbalans. Bij vrouwen uit zich dit meestal in een disbalans tussen progesteron en oestrogeen of een hoog testosteron gehalte, en bij mannen vaak in een laag testosteron gehalte. De grootste oorzaak van hormonaal disbalans is de stress van het dagelijks leven. Het hebben van stress zorgt voor de aanmaak van stresshormonen zoals adrenaline en cortisol, wat veel energie en co-factoren (vitamines en mineralen) kost. Zo blijft er minder over voor de geslachtshormonen. Daarnaast wordt cortisol gemaakt uit progesteron, wat kan zorgt voor een lager progesteron gehalte en daardoor oestrogeen dominantie.

De volgende oorzaken zien wij het meeste in de praktijk:

  • (chronische) stress/burn-out

  • De pil/stoppen met de pil (ontpillen)

  • PCOS

  • Slechte ontgifting door de lever

  • Verkeerde voeding

  • Uitputting/overtrainen

Uiting hormonaal disbalans
Bij hormonaal disbalans zijn de symptomen heel breed. Een paar symptomen zijn stemmingswisselingen, laag libido, vermoeidheid, altijd honger/cravings naar suiker en PMS klachten.

Zie in deze blog de werking van de geslachtshormonen.

Stresshormonen vs andere hormonen
Stresshormonen zullen altijd prioriteit krijgen ten opzichte van andere hormonen. Wanneer we stress ervaren, in welke mogelijke manier dan ook, zullen we adrenaline aanmaken. Dopamine is de voorloper van adrenaline, dus bij chronische stress, zullen we lagere dopamine levels ervaren en daardoor minder gemotiveerd raken. Wanneer we stress ervaren maken we ook cortisol aan, welke eigenlijk een anti-stress hormoon is. Cortisol werkt ontstekingsremmend en geeft energie. Maar wanneer we chronisch cortisol aanmaken neemt ons lichaam dit minder op (cortisol resistentie) en raken onze bijnieren overwerkt. Dit hele proces neemt veel energie in beslag en daarom zal er minder aandacht worden besteed aan andere systemen zoals bijvoorbeeld onze geslachtshormonen. Daarom is het belangrijk rust in te plannen om je lichaam volledig te kunnen laten herstellen.

Wat je nu kan doen om je hormonen meer terug in balans te krijgen:

  • plastic producten kunnen je hormonen uit balans brengen: verwissel plastic producten voor glas, zoals bekers en eet bakjes

  • drink niet meer dan 1 kop koffie per dan en neem deze niet als ontbijt. Drink eerst een glas warm water (met gember, citroen oid) om je lichaam aan te zetten en eet op z’n minst even een stuk fruit. Het liefst ontbijt je met een eiwitrijk ontbijt. Eiwitten zijn bouwstenen voor veel hormonen en daarom zeker nodig in je lichaam

  • Drink het liefst gefilterd water, zie de lucy can van waterdrop als goedkope optie

  • Zorg ervoor dat de lever genoeg micro-nutriënten (vitamines en mineralen) binnen krijgt. De lever heeft een grote rol in de uitscheiding van hormonen en bij een slechte werking blijven hormonen in het bloed circuleren (zorgt voor bijvoorbeeld hoge testosteron gehaltes + acne)

  • Probeer je schermtijd te minderen in de avond of draag een speciale bril voor dit licht

  • Gebruik zoveel mogelijk natuurlijke cosmetica en schoonmaakspullen

  • Eet 2 uur voor het slapengaan niet meer om zo rust in je systeem te brengen en optimaal te gaan slapen + je wordt fitter wakker

Mocht je hulp nodig hebben mag je altijd bij ons terecht! Lees hier meer over de oorzaken van hormonaal disbalans en stel ons vooral je vragen.

Vorige
Vorige

Cortisol verlagen

Volgende
Volgende

Opgeblazen buik