waarom een detox?

Het lijkt mega hip tegenwoordig: een detox om je lichaam op te schonen. Sapje hier sapje daar. Maar zijn sapjes wel the way? Waar is een detox eigenlijk goed voor? En hoe pak je een detox het beste aan?

Wat is detoxen?

Detoxificatie is het Griekse woord voor ontgiften. Het detox systeem is een natuurlijk mechanisme van het lichaam om zich te ontdoen van afvalstoffen, toxische stoffen en stressoren. Door het goed uitvoeren van de detoxificatie zal er herstel ontstaan in alle systemen (homeostase), dus op fysiek, emotioneel, mentaal, sociaal en zelfs spiritueel gebied (dit mag je invullen zoals je het zelf wilt).

Bij een detox denk je al snel aan de lever. Zeker speelt dit orgaan een hele belangrijk rol in de detoxificatie, maar ook zijn er nog andere organen die hiervan onderdeel uitmaken. Ons lichaam maakt gebruik van verschillende ontgifting/uitscheidingsmechanismen welke dagelijks gebruikt worden om de balans met toxische belasting te bewaren:

  • Lever: belangrijkste plaats van ontgifting

  • Darmen: uitscheiding achtergebleven resten van de spijsvertering en afvalproducten van de celstofwisseling/celresten

  • Nieren: filtering en uitscheiding van afvalstoffen

  • Longen: uitademen koolzuur en andere gasvormige afbraakproducten

  • Huid: zweten

  • Lymfen: filter van toxische stoffen en afwijkende cellen

  • Losmazig bindweefsel: opslagplaats toxinen en stressoren

Bij een detox houd je dus rekening met verschillende organen in het lichaam. Daarnaast kan er ook gekeken worden naar een stukje mentale detox, waarbij gericht wordt op loslasten van oude emoties en gevoelens. Het vasthouden van bepaalde gevoelens en emoties kost bakken met energie en het loslaten van deze kan enorm veel doen. Het is dus uiteindelijk een geheel plaatje welke geoptimaliseerd dient te worden.

Hoe gaat studio reset te werk tijdens een detox?

De meeste mensen zullen denken aan sapjes en jezelf uithongeren tijdens een detox. Dit is zeker niet hoe wij het voor ons zien en een detox kan je dan ook in vele vormen uitvoeren. Wij willen het toegankelijk maken voor iedereen (bij wie het lichaam het aankan) en het dan ook zeker niet onmogelijk maken.

Wij hebben een soepen detox (lekker in de wintermaanden) ontworpen, waarbij je 6 dagen lang gaat teren op heerlijke, makkelijke en gezonde soepen. Daarnaast mag er nog eventueel fruit bij worden gegeten waar nodig. In overleg gaan we kijken of er tussen maaltijden gevast wordt. Het is hier dus ook belangrijk dat iedere kuur als een individueel plan wordt gezien.

Er wordt een recepten- en boodschappenlijst voor je gemaakt voor de gehele week. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk biologisch en organisch eet en tussen de maaltijden door niet snackt.

Ook wordt er een persoonlijk supplementen plan gemaakt, welke aansluit op jouw detox wensen. Dit zijn detox ondersteunende supplementen, zoals glutathion, curcuma, mariadistel, paardenbloem, omega 3, magnesiumsulfaat en vitamine D3. Dit zal dus verschillen per persoon.

Tijdens de detox dagen houd je een dagelijkse dagboek bij en wordt er contact gehouden met een orthomoleculair therapeut. Mocht er aansturing nodig zijn is dit dus altijd mogelijk. Na de detox heb je contact over hoe nu verder.

Bij welke klachten kan een detox helpen?

Een detox wordt ingezet bij klachten zoals huidproblemen, vermoeidheid, spijsverteringsproblemen, immuunsysteem problemen (vaak ziek zijn) en onrust. Maar ook kan je een detox als een reset van lichaam en mind inzetten, om zo weer even een goede start te maken voor een gezonder leven en opschoning van je onder andere je darmen en lever.

Voor wie is een detox niet geschikt?

Detoxen is niet voor iedereen geschikt. Of tijdelijk niet geschikt. Bij de volgende punten kijken we uit of helpen we liever op een andere manier:

  • hoge leeftijd of kinderen

  • zwangerschap

  • direct na ernstige operatie

  • kanker

  • gebruik van zware medicatie

  • uitputting/burn out (fysiek of/en mentaal)

  • ernstige psychische aandoening

  • eetstoornis

  • nierinsufficientie of dialyse: niet ophogen vochtinname

Meer weten of een detox inplannen?

Wil je meer weten of heb je zin om lekker te gaan detoxen? Stuur ons dan gerust een mail. De kosten zijn voor nu €95,00 per detoxweek.

Vorige
Vorige

Slaapproblemen aanpakken

Volgende
Volgende

onderzoek: dysbiose organische zurenscreening