Tips bij een burn-out

Een burn-out heeft verschillende oorzaken, zoals te vaak ja zeggen en geen nee durven zeggen (over eigen grenzen heen gaan), (chronische) stress, (jeugd) trauma en de triggers die hierbij horen, slaapproblemen en overtrainen.

Het belangrijkste wat je doet bij een burn-out is opladen, uitrusten, slapen, niksen en luieren. Zo min mogelijk op je bord nemen, grenzen aangeven en leren nee zeggen zijn belangrijke aspecten in de burn-out periode. Voor veel mensen is een burn-out de wake up call, welke ze al zolang nodig hadden. Luister naar je lichaam en leer jezelf opnieuw kennen.

Tips bij een burn-out
Er zijn een aantal dingen die je direct kan doen bij een burn-out:

  1. Vul je lichaam aan met belangrijke nutriënten zoals b-vitamines, vitamine C en magnesium. Tijdens een stressvolle periode worden deze nutriënten veel gebruikt en daarom goed om deze lekker aan te vullen.

  2. MAAR stop jezelf niet helemaal vol met 100 supplementen, wat dit kost ook heel wat energie om te verwerken + deze worden vaak niet goed opgenomen.

  3. Ga met therapie: leer jezelf opnieuw kennen en leer echt luisteren naar je lichaam. Een burn-out is een lichaam die schreeuwt om aandacht en liefde, geef jezelf deze.

  4. Leef als een baby: eet, drink, slaap & rust direct wanneer je lichaam hier om vraagt. Op deze manier leer je opnieuw vertrouwen op je eigen lichaam en zal je in de toekomst ook beter luisteren naar jezelf.

  5. Alles wat je voelt mag er zijn: laat (oude) emoties los, huil het eruit, sla een kussen in elkaar en lucht je hart bij geliefden. Probeer deze tijd te gebruiken om bepaalde oude situaties te accepteren en los te laten om zo meer ruimte in je hoofd te creëeren.

  6. Ga niet te hard sporten, maar doe liever aan wandelen, yin yoga en lichte pilates. Probeer jezelf zo min mogelijk uit te dagen, want bij hard sporten maak je een hoop stress hormonen aan, welke je juist even wilt laten rusten.

  7. Voel je niet schuldig over je situatie: je hebt het recht om te rusten en je goed te voelen.

  8. Omring je met liefdevolle mensen en accepteer dat dit wellicht een tijd is om mensen los te laten op een vriendelijke manier. Bij een burn-out komt vaak veel verandering kijken, zo ook in onze omgeving. Kijk realistisch naar je relaties, en breek waarbij je het gevoel hebt deze meer energie te kosten in plaats van energie geven.

  9. Wees niet te streng voor jezelf qua voeding: zoek een beetje balans tussen genieten en gezond. Natuurlijk is het heel belangrijk gezond te eten, maar alles wat stress geeft zal toch een beetje vermeden moeten worden. Denk maar zo: hoe minder suiker etc. hoe sneller jij je beter gaat voelen, maar een keertje genieten mag ook zeker. Zelf raden wij voornamelijk de 80/20 regel aan : 80 gezond, 20 genieten.

  10. Onthoud dat de zon elke dag weer opkomt :)

Uiteraard helpen wij je graag verder wanneer je er niet uitkomt. Je mag ons altijd mailen met je vragen of je kan een vrijblijvende kennismaking maken. Zie op deze pagina meer over de oorzaken van een burn-out.

Volgende
Volgende

Cortisol verlagen