Rhodiola: adaptogeen tegen stress

recent ben ik een nieuw supplement gaan gebruiken om mijn energiehuishouding te ondersteunen. Dit supplement is een adaptogeen genaamd Rhodiola (ook wel Siberian Ginseng) en wordt voornamelijk ingezet bij mentale en lichamelijke problemen die voortkomen vanuit de bijnieren (onze batterijen). Dit pracht plantje komt voor in koude, bergachtige gebieden in Noord-Amerika, Europa en Azië.

Rhodiola’s werkzame stoffen herstellen de hormoonbalans en support de hersenfuncties, (meestal) zonder bijwerkingen.

Een specifieke eigenschap van rhodiola is dat het kalmerend werkt bij stress en stimulerend werkt bij vermoeidheid.

Parasympathische systeem vs sympathische systeem

Kleine uitleg over stress: wanneer we gestresst zijn neemt ons sympathische zenuwstelsel het over en zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Wanneer er weer rust is zorgt het parasympathische stelsel voor rust en herstel.

Wanneer er een lange tijd veel stresshormonen in het bloed blijven hangen kunnen er verschillende problemen ontstaan zoals hormonale disbalans, tekorten aan vitamines en mineralen en een verzwakt immuunsysteem. Rhodiola helpt bij het herstellen van deze balans en wordt door vele specialisten ook wel gezien als 1 van de beste medicinale kruid om stress te verminderen.

Wanneer we stress ervaren maken de bijnieren cortisol aan, wat goed is, maar niet als dit chronisch is. Cortisol speelt een grote rol bij ons dag en nacht ritme en piekt wanneer we opstaan. Daarom raken we vermoeid bij chronische stress. Rhodiola verlaagt de cortisolafgifte, zodat de bijnieren meer rust hebben en weer terug in balans komen.

Een mooi kruid om te proberen dus, mocht je last hebben van vermoeidheid, een burn out, maar ook bij neerslachtigheid. Wil je hier meer persoonlijk advies in stuur ons dan gerust een mail!

Vorige
Vorige

onderzoek: dysbiose organische zurenscreening

Volgende
Volgende

Natuurlijk support bij seizoensallergieën