Orthorexia: wat is het?

Wat is orthorexia nervosa?
Orthorexia nervosa is een (niet erkende) eetstoornis, waarbij de inname van voeding gezond MOET zijn (ortho=goed, gezond). Dit verschilt van anorexia, waarbij de inname van voeding zo min mogelijk moet zijn. Bij orthorexia wordt er dus obsessief omgegaan met gezond eten.

Dit kan onschuldig beginnen, zoals bij het tellen van calorieën om daardoor af te vallen, maar kan omslaan naar het obsessief bezig zijn met voeding en gezondheid. Dit kan leiden tot angsten voor bepaalde voeding en ook ondergewicht of het ontstaan van bepaalde tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vetzuren, eiwitten, vitamines en mineralen. Dit kan weer leiden tot bepaalde klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen of hormonaal disbalans.

Ook kan de obsessie voor gezonde voeding leiden tot een depressie. Wanneer er een keer “ongezond” gegeten wordt, denkt deze persoon vaak slecht over zichzelf. Ook geeft het stress om elk voedingsmiddel te checken.

De invloed van social media op orthorexia
Social media kan onrealistische beelden van mensen hun levens delen, waardoor er vergeleken wordt met het eigenbeeld, vaak op een negatieve manier. Dit zorgt ervoor dat eetstoornissen zoals orthorexia in stand worden gebracht.

Juist posts over gezonde voeding, sport/beweging en een betere gezondheid kunnen deze aandoening en andere mentale klachten triggeren, zoals een laag zelfbeeld. Zie hier een onderzoek over bovenstaand.

Tip: als je dit herkent, ontvolg de accounts waarbij dit gevoel wordt opgeroepen bij je, of ga even een week offline. Dit zal je echt goed doen.

Orthorexia herkennen
Ben je obsessief bezig me calorieën tellen, vermijd je voeding (zonder dat je een allergie of andere toepasselijke ziekte hebt), sport je overmatig om voeding te verbranden, doe je mega streng aan (intermitterend) vasten en/of vergelijk je jezelfg constant met anderen, dan zou je kunnen proberen een elstapje terug te doen: wees minder streng voor jezelf, het is oke om af en toe een koekje te eten of een sport dag over te slaan en verwijder je socials tijdelijk of ontvolg bepaalde accounts welke triggeren.

80/20 regel
Zelf raden wij clienten meestal aan om (waarbij mogelijk, want er kan sprake zijn van ernstige klachten, dan wellicht eerst wat strengere aanpak) te doen aan de 80/20 regel: 80% gezond en 20% doen waar je zin in hebt (mocht je er dus niet ernstig ziek van worden).

Gezonder worden betekend niet gestresst raken door wat je wel en niet mag. Je bent een mens en we leven in een wereld vol keuzes welke soms ook minder gezond zijn, maar waar je misschien wel veel van geniet. Wees dus niet boos op jezelf als je een keer wel dat grote stuk taart op eet en geniet er juist extra van. Daarna kan je de healthy life wel weer oppakken.

Mijn ervaring met orthorexia
Omdat ik (Jip, eigenaar Studio Reset) zelf erg geobsedeerd bezig was met voeding en gezondheid, kan ik me goed vinden in de symptomen die bij orthorexia horen. Momenteel heb ik daar weinig last van maar ik kan zeker nog getriggerd worden door bijvoorbeeld socials.

Ik zelf kwam op een punt waarbij ik dacht; “dit slaat eigenlijk echt helemaal nergens op, ik ga gewoon genieten van mijn zak chips, doei.” Ik heb mezelf geleerd dat het oke is om ‘ongezond’ te eten en er juist extra van te genieten.

Ook stopte ik met sporten als straf voor ‘te veel’ eten. Sporten is voor mij nu alleen nog voor mijn eigen plezier en het leegmaken van mijn hoofd.

Zelf geloof ik oprecht dat het beter is om naar je cravings te luisteren en er voor te gaan. Hierdoor leer je luisteren naar je eigen lichaam en zal deze ook echt zelf aangeven wanneer het genoeg is. Juist door iets niet te mogen, wordt het ook moeilijker om niet te doen (uit mijn ervaring). Hierbij komt een stukje zelfliefde kijken en minder streng zijn voor jezelf. Is zelfliefde jezelf eigenlijk haten omdat je een koekje at? Of is zelfliefde het oke vinden dat je een paar koekjes hebt gegeten en hier enorm van genoten hebt? Voor mij het tweede.

Vertrouw op jezelf, geniet, en je komt echt vanzelf wel weer uit op een healthy positieve spiraal, OMDAT dit goed voelt, niet omdat het moet.

Onze kijk op orthorexia
Heb je problemen met het obsessief bezig zijn met voeding en kom je er zelf niet uit? We helpen je echt met alle liefde van de wereld om hier beter mee om te kunnen gaan.

Onze behandelplannen zijn niet gericht om jou obsessief met voeding om te laten gaan, maar juist handvaten te geven naar een haalbaar betere gezondheid. Daarbij hoort ook mens zijn en af en toe een off-day hebben of een cheatday inplannen waarbij je lekker los mag gaan. We proberen onze behandelplannen zo haalbaar mogelijk te maken en kunnen altijd samen bijsturen.

Je mag ons altijd mailen of plan een kennismaking in.

Vorige
Vorige

Basisscreening darmen

Volgende
Volgende

geslachtshormonen & hormonen onderzoek