Ontpillen: stoppen met de pil

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je wilt stoppen met de pil: misschien wil je zwanger raken, ervaar je klachten door de pil of wil je gewoon graag dat je eigen hormoonbalans terugkeert. Toch kan stoppen met de pil tijdelijk andere klachten veroorzaken zoals acne, buikpijn, aankomen, het uitblijven van je menstruatie of haaruitval. De herstelperiode wordt ook wel ontpillen genoemd.

Wat doet de pil precies?

De meest gebruikte pil (de combinatiepil met de synthetische vormen van oestrogeen en progesteron), zorgt ervoor dat oestrogeen en progesteron constant op een hoog level zitten. Op deze manier is er geen sprake meer van een natuurlijke cyclus, en de stopweek is ook geen echte menstruatie. De bloeding wordt ook wel ‘onttrekkingsbloeding’ genoemd.

De pil zorgt door de constante verhoging van oestrogeen en progesteron voor:

  1. Remming van de groei en rijping van eicellen: er vindt geen eisprong plaats

  2. Een dikker en taaier cervixslijm (of baarmoederhalsslijm): ondoordringbaar voor zaadcellen

  3. Het baarmoederslijmvlies wordt dunner: bevruchte eicel kan niet innestelen

‘cyclus’ aan de pil

Natuurlijke menstruele cyclus

Rond de 28 dagen

Je kan je misschien wel voorstellen dat wanneer je vanaf je 14e aan de pil zit, het even kan duren voor je eigen natuurlijke cyclus weer in balans is. Daarnaast rooft de pil verschillende nutriënten zoals vitamine B6, B12, folaat, magnesium, selenium en zink. Goed om deze dus aan te vullen en eventueel al in een goede multi te nemen voor dat je gaat stoppen met de pil.

Tips bij ontpillen

Zoals bovenstaand kan het goed zijn bepaalde nutriënten tijdelijk wat extra aan te vullen. Qua voeding gewoon the usual: minder suiker, minder snelle koolhydraten (brood, pasta), minder snoepen en snacken. Meer eiwitten vanuit biologisch vlees, eieren en vis. Ook toevoeging van gezonde vetten zoals roomboter, avocado, ghee, kokosolie, noten en koudgeperste olijfolie.

Ook goed om je lever extra te ondersteunen. Je lever heeft een belangrijke rol in de hormoonhuishouding, omdat deze zorgt voor de afvoer van overtollige hormonen zoals oestrogeen en testosteron (grote oorzaak van acne).

Je ondersteunt dit door kruiden te gebruiken zoals mariadistel, paardenbloem en brandnetel. Ook goed om genoeg (gefilterd) water te drinken en koffie en alcohol te vermijden. Veel zweten door beweging en sauna is ook enorm goed voor de detoxificatie. Daarnaast kan het enorm helpen om 2 uur voor het slapengaan niks meer te eten, omdat je lever dan een stuk minder actief is.

Mocht je last houden van bepaalde klachten of komt je natuurlijke menstruatie niet op gang? Dan helpen wij je natuurlijk graag verder!

Happy client!

Vorige
Vorige

Opgeblazen buik

Volgende
Volgende

Basisscreening darmen