geslachtshormonen & hormonen onderzoek

Hormonaal disbalans kan verschillende klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, opgeblazen gevoel (voor de menstruatie), stemmingswisselingen, acné en overmatig haargroei. De wondere wereld van hormonen is vrij breed, dus richten we ons nu op de geslachtshormonen.

Werking geslachtshormonen
Geslachtshormonen zijn steroïde en worden gemaakt uit cholesterol. De aansturing wordt voornamelijk gedaan vanuit de hypothalamus (de CEO over de hormoonbesturing), daarna de hypofyse (de manager) en daarna het desbetreffende orgaan (de afdeling) zoals de eierstokken.

Voorbeeld: zo scheidt de hypofyse luteïniserend hormoon uit, welke de uitscheiding van testosteron (via de testikels) of progesteron (via de eierstokken) stimuleert.

De ‘belangrijkste’ geslachtshormonen

Oestrogeen
Oestrogeen is een ‘vrouwelijk’ hormoon, welke ook voorkomt in kleine hoeveelheden bij mannen. Dit hormoon zorgt voor de vrouwelijke vormen en piekt het meest voor de ovulatie (eisprong). Oestrogeen geeft een goed gevoel, geeft een hoog libido en zorgt voor gezonde botten. Na de ovulatie zakt het oestrogeenlevel en komt progesteron daarvoor in de plaats.

Progesteron
Progesteron is ook een ‘vrouwelijk’ hormoon (komt ook voor bij mannen) en stijgt na de ovulatie (eisprong). Dit hormoon maakt het lichaam klaar voor een eventuele zwangerschap en zorgt daarbij voor rust in het lichaam en hoofd. Tegenwoordig hebben veel vrouwen te maken met oestrogeendominantie (disbalans tussen progesteron en oestrogeen, waarbij progesteron heel laag is). De grootste oorzaak hiervan is stress, maar ook andere hormoonverstoorders zoals plastics en slechte voeding.

Hormoon pathway

Stress zorgt voor de aanmaak van cortisol, welke wordt gemaakt uit progesteron. Hierdoor blijft er minder progesteron over.

Testosteron
Testosteron is ons ‘mannelijke’ hormoon (ook zeker te vinden in vrouwen), welke zorgt voor mannelijke kenmerken, zowel uiterlijk als in gedragingen. Tegenwoordig zien we veel vrouwen met een overschot aan androgenen (mannelijke hormonen, dus ook testosteron). Dit komt onder andere door een verminderde detoxificatie door de lever, waardoor hormonen in de bloedbaan blijven. Ook PCOS, waarbij de eierstokken een overschot aan androgenen uitscheden, zorgt voor hormonaal disbalans bij vrouwen. De klachten die hierbij horen zijn acné, overmatig haargroei, snel aankomen en een onregelmatige cyclus.

DHEA
DHEA is het prehormoon voor zowel testosteron als oestrogeen. Dit prehormoon heeft veel verschillende functies zoals het behoud van gezonde botten en bloeddruk, het in balans houden van de insuline spiegel, het verbeteren van de cognitieve functies en speelt dus ook een rol in seksuele functies.

Hormoononderzoek

Bij een hormoononderzoek wordt getest op bovenstaande hormonen via een speekselonderzoek. Zie hieronder een voorbeeld:

Bij dit onderzoek had client last van acné en vermoeidheid. Wat blijkt uit dit onderzoek is dat de progesteron gehalte veel te laag is in de luteale fase (de fase voor de menstruatie), waar deze juist hoort te pieken. Dit staat in verband met hoge cortisol waarden, omdat cortisol wordt gemaakt vanuit progesteron. Een chronische hoge cortisol waarde zorgen voor ontstekingen (huid) en hoge insuline waardes, wat zorgt voor extra talg aanmaak aka acne. 

Daarnaast is de DHEA (prehormoon oestrogeen en testosteron) tegen de hoge kant wat ook in relatie staat met acne. Deze hormonale disbalans kan ook andere klachten veroorzaken zoals slecht slapen en een verminderde vertering.

To do: voeding aanpassen, stress verminderen en een aantal supplementen om de lever beter te laten ontgiften, ontstekingen te remmen en insuline spiegel in orde te krijgen.

Hormoononderzoek via het speeksel

Herken je jezelf in bovenstaande klachten en wil je dit laten onderzoeken? Dan kan dat uiteraard via ons. Het hormoon speekselonderzoek kan speciaal gericht worden zowel op man, als vrouw.

De kosten voor het onderzoek zijn:

  • Hormoononderzoek vrouwen speekselonderzoek (oestradiol (oestrogeen), progesteron, testosteron en DHEA): €211,- (incl btw) (incl. advies/behandelplan)

  • Hormoononderzoek man speekselonderzoek (oestradiol (oestrogeen), testosteron en DHEA): €192,- (incl btw) (incl. advies/behandelplan)

De onderzoekkits worden thuisgestuurd met instructies, welke vervolgens terug gestuurd worden naar het lab, na de afname van het speeksel. De onderzoekresultaten komen bij ons binnen en zullen uitgebreid besproken worden en er wordt een advies/behandelplan gemaakt. Zo weet je precies waar je aan toe bent en waar je naartoe kan gaan werken. Mail ons voor vragen of voor het aanvragen van dit onderzoek.

Vorige
Vorige

Orthorexia: wat is het?

Volgende
Volgende

Slaapproblemen aanpakken