Opgeblazen buik

Een opgeblazen buik of een opgeblazen gevoel kan enorm vervelend zijn, vooral wanneer dit constant aanhoudt. Tegenwoordig hebben veel mensen hier last van, maar gelukkig is er ook veel aan te doen. De oorzaken van een opgeblazen buik lopen uiteen, waardoor het soms lastig kan zijn om het probleem op te lossen.

Een aantal oorzaken:

  1. stress

  2. voedingsintolerantie

  3. SIBO/SIFO: overgroei van bacteriën of gisten

  4. Onvoldoende maagzuur

  5. Een parasiet

  6. Hormonaal disbalans

Tips die je nu kunt toepassen om je opgeblazen buik te verminderen

Beter kouwen
Snel eten zorgt ervoor dat er grotere etensresten niet goed verteerd worden en daardoor worden nutriënten niet goed opgenomen door je dunne darm. Met als gevolg vermoeidheid door slechte opname koolhydraten, eiwitten en vetten en daardoor het minder binnenkrijgen van bouwstoffen voor hormonen en andere belangrijke co-factoren voor het lichaam. Daarnaast kunnen onverteerde etensresten zorgen voor bacteriële overgroei en daardoor gaan gassen: tot gevolg een opgeblazen buik.

Dit is in het begin even wennen, maar straks gaat het automatisch: kauw op elke hap 10/15 keer, tot alle voeding echt goed gemalen is. Dit is echt heel belangrijk.

Rustig eten
Eet je voeding in rust en neem de tijd. Probeer te vermijden dat je snel even je eten naar binnen werkt achter de computer oid. Dit is ook echt even wennen aangezien we leven in een wereld waar alles snel moet. Dit zorgt ervoor dat onze spijsvertering niet optimaal werkt en niet de tijd kan nemen om te verteren. Probeer daarnaast na de maaltijd echt 10/15 min even uit te rusten of ga even wandelen. Rustig eten voorkomt dat voeding minder goed wordt verteerd en zorgt er daardoor voor dat je minder last krijgt van een opgeblazen buik en gevoel.

Start de dag met heet water
Wanneer we de dag starten met een groot glas heet water, zetten we ons lichaam aan. Hierdoor krijgen onze nieren en vertering een boost en zijn deze ready voor de dag. Om het nog beter te maken zou je wat keltisch zeezout kunnen toevoegen en een beetje limoen- of citroensap. Dit zorgt voor een energieboost en een betere opname van mineralen. Een kwart theelepel keltisch zeezout of ietsjes minder is genoeg. Ook zorgt het drinken van warm water voor warmere handen en voeten, door het verbeteren van de bloedsomloop.

Minder gluten
Je hebt vast de minder gluten trend wel meegekregen: het voordeel daarvan is dat er veel glutenvrije producten te koop zijn. Het vermijden of verminderen van gluten zorgt vaak voor een betere spijsvertering en minder opgeblazen buik. Probeer het zelf 3 weken uit en kijk of je verschil merkt.

Bioritme
Ons lichaam heeft een bepaald biotritme, waarbij organen meer of minder energie hebben tijdens bepaalde tijdstippen. De lever heeft bijvoorbeeld overdag meer energie en daarom kan je beter wel ontbijten en niet of licht eten 2 uur voor het slapen gaan. Hierdoor leef je meer volgens het bioritme van je lichaam en zal je ook fitter opstaan. Je zal hierdoor uiteindelijk minder spijsverteringsklachten ervaren en een opgeblazen buik wordt voorkomen.

Warm eten
Als je het gevoel hebt dat je lichaam eten niet goed verteerd of wanneer voeding zwaar valt kan je proberen meer warme maaltijden te eten. Dit doe je al makkelijk door bijvoorbeeld groenten te stomen of een soep te maken welke je wat langer kan bewaren.

Hulp nodig?
We helpen je uiteraard graag verder om jouw opgeblazen buik te verminderen of te verhelpen. Samen achterhalen we wat de hoofdoorzaak is en verhelpen we ook andere klachten waar je last van hebt met een persoonlijk behandelplan. Mail ons voor vragen of het maken van een afspraak of stuur een aanvraag voor een consult, waarna we zo snel mogelijk contact met je opnemen.

Vorige
Vorige

Hormonaal disbalans

Volgende
Volgende

Ontpillen: stoppen met de pil