Voedingsintolerantie test

Heb je het idee dat bepaalde voeding wel eens de oorzaak zou kunnen zijn van klachten die je ervaart? Ben je het daarbij zat om bij te houden welke voeding deze klacht veroorzaakt? Dan kan een voedingsintolerantie test jou goed op weg helpen.

Bij een voedingsintolerantie kunnen symptomen zich tot 72 uur na het eten van een ‘trigger’-voedingsmiddel manifesteren. Daarom is het erg lastig om zelf te bepalen welke voeding dit zou kunnen zijn.

Klachten die kunnen voorkomen bij een intolerantie zijn:

  • opgeblazen gevoel

  • gewrichtspijn

  • prikkelbare darm syndroom (PDS)

  • vermoeidheid

  • huidklachten zoals acne en eczeem

  • hoofdpijn

  • gewichtstoename

  • slecht humeur

  • stemmingswisselingen

INTOLERANTIE vs VOEDSELINTOLERANTIE
Voedingsintoleranties komen bij zo’n 45% van de bevolking voor, terwijl een voedingsallergie bij 2% van de volwassenen voorkomt (6-8% bij kinderen). Bij een voedingsallergie is er binnen 2 uur een reactie, terwijl dat bij een voedingsintolerantie binnen 72 uur is. De voedingsintolerantie test wordt getest op zowel intoleranties als beginnende allergieën, om zo direct bepaalde voeding te schrappen uit het dieet.

WELKE VOEDING WORDT GETEST?
De voedingsintolerantie test toetst op 31 voedingsmiddelen: ananas, kippeneiwit, melk, pinda, tarwe, tomaat, zalm, amandel, appel, bleekselderij, caseïne (eiwit in melkproducten), erwt, gemengde peper, gluten, haver, hazelnoot, kabeljauw, kerriepoeder, kiwi, komkommer, knoflook, paprika, perzik, pompoen, rijst, rogge, rund, schol, sojaboon, spelt & varken.

Voorbeeld uitslag intolerantie onderzoek

VERDERE VERDIEPING
Mocht er in de basic intolerantie screening bijvoorbeeld uitkomen dat je ananas en tomaat niet goed kan verdragen, dan kan er een uitgebreide fruit/groenten screening worden gedaan. Mocht het gaan om bijvoorbeeld pinda en gluten kan er er een uitgebreide granen en noten screening uitgevoerd worden. Zo zijn er dus mogelijkheden om te verdiepen in de voedingsintoleranties.

HOE ONTSTAAT EEN VOEDINGSINTOLERANTIE?
Onze darmen zijn een verdedigingslinie tegen pathogenen van buitenaf. Ons darmslijmvlies kan beschadigd raken door stress, infecties, medicijnen of bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten. Dit kan zich uit in een zogenoemde ‘lekkende darm’. Te grote voedselmoleculen komen door het darmslijmvlies heen, welke ons immuunsysteem ziet als schadelijke stof. Er worden antilichamen (IgG-antistoffen) geproduceerd en hierdoor kunnen laaggradige ontstekingen en intoleranties ontstaan.

Het is dus belangrijk om tijdens het vermijden van bepaalde voeding ook te werken aan een optimalisatie van de darmbarrière. Tevens is het verminderen van toxines en ontstekingen en het verbeteren van de spijsvertering en darmflora erg belangrijk.

MAG IK DAN NOOIT MEER GLUTEN??!!!!
Wanneer er een lichte voedselintolerantie uit de screening voorkomt is het goed om deze voeding een tijd te vermijden, om zo de ontsteking te laten helen. Na verloop van tijd kan het bepaalde voedingsproduct weer voorzichtig geïntroduceerd worden.

Is er sprake van een heftige intolerantie (IgG-3) tot een beginnende allergie (IgE-1)? Dan is het noodzakelijk het voedingsmiddel onmiddellijk te vermijden. Het kan zijn dat dit een blijvende intolerantie/allergie is.

IK WIL DEZE TEST DOEN!
De voedingsintolerantie test kan uitgevoerd worden via Studio Reset. De test wordt gedaan middels bloedonderzoek en het opsturen naar het lab van RP Sanitas Humanus. Stuur voor vragen of het inplannen van een afspraak gerust een mail. Kosten voor het onderzoek + behandelplan: €210,00 (kosten zijn variabel bij trajecten en meerdere onderzoeken).

Vorige
Vorige

Vasten volgens je cyclus

Volgende
Volgende

Huidproblemen: 5 natuurlijke producten