onderzoek: dysbiose organische zurenscreening

DYSBIOSE IN DE DARMEN
Er gebeurt een hele hoop in onze darmen. Dit komt onder andere door de miljarden bacteriën, schimmels en virussen die daar leven. Samen zijn zij ons darmbioom en leven zij van nature in onze darmen. Ons darmbioom ontwikkeld zich gedurende ons hele leven en wordt beïnvloedt door onze genen, voeding en omgeving.

Wanneer de verschillende soorten in ons darmbioom niet langer symbiotisch (in balans) samenwerken, ontwikkelt zich een onbalans die dysbiose wordt genoemd. Dit betekent dat ziekteverwekkende microben in grotere aantallen groeien dan de "goede" microben. Dysbiose wordt in verband gebracht met darmaandoeningen zoals het prikkelbare darm syndroom, coeliakie en inflammatoire darmaandoeningen en met andere aandoeningen zoals obesitas, stofwisselingsstoornissen, hartaandoeningen, allergieën en astma.

Symptomen van een dysbiose zijn een opgezette buik, onregelmatige stoelgang en onverklaarbare vermoeidheid, maar ook mentale klachten zoals een depressie, angsten, concentratieproblemen, slaapproblemen en hormonaal disbalans.

HET URINE ONDERZOEK: DYSBIOSE ORGANISCHE ZURENSCREENING
Dit urine onderzoek geeft een goed beeld aan van wat er gaande is in de darmen. Het geeft een inzicht van de darmgezondheid, belasting van toxines, tekorten aan voedingsstoffen, aanwezigheid van infectie, ontstekingen en pathogene/bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO) en kan een verklaring geven van mentale problemen.

Hoe kan een urine onderzoek de stand van zaken in de darmen weergeven? De dysbiose kan ontstaan door bijvoorbeeld een onevenwichtig voedingspatroon. Dit kan leiden tot een onvolledige afbraak van koolhydraten en eiwitten in de darm. Dit bevordert de groei en verspreiding van pathogene micro-organismen in de bovenste delen van de dunne darm. Hierbij ontstaan giftige afbraakproducten aka organische zuren, die via de nieren worden uitgescheiden. Daarom kan dit onderzoek via urine worden uitgevoerd. Organische zuren zijn giftige afval producten die de (darm) gezondheid in gevaar brengen.

VOORBEELD ONDERZOEK UITSLAG

ADVIES AAN DE HAND VAN DE UITSLAG VAN DE DYSBIOSCHE ORGANISCHE ZURENTEST
Met de uitslag kan worden gezien of er sprake is van een SIBO (bacteriële overgroei), schimmel overgroei zoals door candida, verhoogde waarden van bepaalde zuren en andere toxische stoffen.

Door de verhogingen te bepalen, kan een op maat gemaakt voedingsadvies gemaakt worden, waarbij bepaalde voeding wordt vermeden om de gehalte van de ‘slechte’ bacteriën, schimmels en/of zuren te verminderen.

Ook kan het toevoegen van bepaalde supplementen helpen om de dysbiose weer onder controle te krijgen.

HOE DOE IK DEZE TEST?
De test gebeurt in samenwerking met het lab RP Sanitas en kan je doen via Studio Reset. De kosten voor deze test zijn €188,- (incl. behandelplan). Mocht je meer info willen of de test willen uitvoeren, stuur dan gerust een mail.

Vorige
Vorige

waarom een detox?

Volgende
Volgende

Rhodiola: adaptogeen tegen stress